päivän sana, pirta

??Pirta on kangaspuiden kaide, osa jonka läpi loimilangat kulkevat.??

Sana joka melkein kävi vaivaamaan siitä lähtien kun erotin tuon sanan Tervomaan Leskinen/Kuosmanen versioinnista. Tämän niminen venekin taitaa olla olemassa, vai muistanko täysin väärin?

9 thoughts on “päivän sana, pirta

 1. vm says:

  Veneistä en ole varma, mutta kyseisessä biisissä pirta -sanalla tarkoitettaneen kuitenkin sitä, miten “pelastaminen” sopii aikatauluihin/suunnitelmiin. :) Ystäväni käyttää “se ei vaan sovi mun pirtaan”, jos hän ei kertakaikkiaan voi tajuta jotain juttua (ts. joku asia ei mahdu hänen ajatusmaailmaansa).

 2. Hinku says:

  On se minustakin ihan tuossa “sopiiko jonkun suunnitelmiin” -merkityksessä ihan yleisesti käytetty. Mutta lisäksi muistamme toki kansantanssijoiden ja ja kansallispukujen pirtanauhat päässä ja vyötäröllä, ja esim. Neljän Ruusun Juppihippipunkkarista “mul on pirtanauha, Visakortti, irokeesi täynnä lakkaa”.

 3. ak says:

  Sopimisesta suunnitelmiin tässä tosiaan on kyse. Niin kyseinen kielikuva kuin työvälinekin vain sattuivat olemaan uusia tuttavuuksia. Oppia ikä kaikki.

  Mitä veneisiin tulee, niin tarkoitin Pirtaksi nimettyä venettä, en venetyyppiä.

 4. T-Bone says:

  Ou Jep Jep, toinenkin ak:n esittämistä väitteistä on totta – Pirta identiteetin omaava venekin on olemassa.

  Jossain määrin jäätävän hyvä tuo Tervomaan tulkinta tästä rakkauden haudalla biisistä – pitänee harkita investointia kotimaiseen musaan.

 5. Zachu says:

  Ahh, ettiskelinkin tässä joku aika sitten että mitä tää Pirta tarkoittaa ;) Kiitos tän sivuston, löysin vastauksen. Tästä rakkauden haudalla kappaleesta ei taida itse Juicen laulamaa versiota ollakaan? En ainakaan itse oo löytänyt.

  Luulisin että Juice sen tehnyt Kuosmaselle tjs.

 6. ak says:

  Vielä asiaan palatakseni, alkuperäistäkin versiota (Kuosmanen ähisemässä) kuulee jonkin matkaa Helmien ja sikojen alkupuolella ja sitä pikkutyttötulkintaa sitten vähän liikaakin, mutta muuten aika hersyvä ja positiivisesti yllättänyt leffa, mukana myös herra Kuosmanen!

 7. Harri Pokki says:

  Varmaan tunnetuin kirjoitettu/laulettu pirta-viittaus löytyy tietenkin Eino Leinon Elegian ensimmäisestä säkeestä jossa sillä mielestäni tarkoitetaan nimenomaan kangaspuun osaa elämän seestymisen vertauksessa…

  Haihtuvi nuoruus niinkuin vierivä virta.

  Langat jo harmaat lyö elon kultainen pirta.

  Turhaan, oi turhaa tartun ma hetkehen kiini,

  riemua ei suo rattoisa seura, ei viini.

 8. Corwin says:

  Tässä lienee tapahtunut sama asia kuin käsittämisen tapauksessa (käsittäminen tarkoitti alunperin asiaa, joka oli käsin kosketeltavissa), eli alunperin konkreettinen asia (pirtaan mahtuminen) on muuttunut abstraktiksi käsitteeksi. Kyllä etymologia on sitten hauskaa :)

 9. Pirta says:

  nii, ja onhan se pirta myös joidenkin nimi.. :)

  hauskaa lukea omaa nimeään noin moneen kertaan! :D

Comments are closed.