30. elokuuta 2004

Pari havaintoa

Kun kipeää kotikissaa yrittää korjata antibiooteilla se tabletinpuolikas saattaa lentää paluupostissa puolikin metriä. Jotenkin tuli mieleen PEZ-annostelija, mutta meni se nappi lopulta perillekin.

Kirkkoveneily on ehkä kaikkein hauskinta perämiehenä.

jutun sepitti ansik kello 1415 | vastapalloa (1)

24. elokuuta 2004

Sarjakuvaa piirtämään

Amerikkalaisen tyttö ja sika -sarjakuva her!:in piirtäjä Chris Bishop täyttää vuosia syyskuun alussa ja kutsuu lukijoitaan osallistumaan juhliin omilla stripeillään.

jutun sepitti ansik kello 1517

23. elokuuta 2004

Mahtavaa musiikkia

Osuin sattumalta Radio Helsingin taajuudelle (tai pitäisikö sanoa, että radiota alkoi vahingossa virrata korvaan?) ja alkamassa oli kesätauolta palannut Martin musiikkipuntari. Kesän "hittimusiikki" maistui mainiolta ja hilpeitä olivat myös maestron viljelemät laina-aforismit.

Kolme esitystä jäi mieleen. Tuo Morrisey hieman ihmetyttää, koska yleensä en voi sietää koko äijää.

  • Ismo Alanko Säätiö: Ruuvaa, väännä, säädä, hinkkaa
  • Morrisey: First of the gang to die
  • Air: Alpha Beta Gaga (mainiota viheltelyä)
jutun sepitti ansik kello 1508

20. elokuuta 2004

Software of the day

Look Busy

jutun sepitti ansik kello 1228 | vastapalloa (0)

19. elokuuta 2004

Canon PowerShot S60

Voisihan sitä muotoilla loputtomiin, suorittaa teknisiä testejä ja poimia näytekuvia, mutta toisaalta voi vain kääntää status-napin Publish-asentoon ja antaa homman olla. Kokemuksia Canon PowerShot S60 -digikamerasta reilun kuukauden ajalta, olkaa hyvä.

Tilasin pitkän pähkäilyn jälkeen Canonin S50:n kunnes ilokseni/kauhukseni ja tilauksen peruttuani taas ilokseni huomasin, että S60 julkaistiin samana päivänä. Ominaisuuslistasta löytyi riittävästi asioita, joita olin kaivannut, joten jäin odottamaan. Vieläkin ihmettelen miten maltoin - kaikki kamerakuumetta poteneet varmasti ymmärtävät mitä tarkoitan. Laajakulma (28mm kinofilmivastaavuudella), hieman pienempi runko, joka oli edelleen metallinen ja muutamia muutoksia käyttöliittymässä. Etenkään tuota laajakulmaa ei ollut oikeastaan missään kamerassa aitoja digijärjestelmäkameroita lukuunottamatta. Ricoh Caplio GX oli yksi vaihtoehto, mutta saatavuus Suomessa ja loppujen lopuksi rajalliset ominaisuudet pudottivat sen kisasta.

Perjantaina 9.7. olimme lähdössä viikonlopuksi viihdepitoiselle troolariristeilylle kun Merocompista soitettiin, että "tämä olis nyt täällä" ja hintaa 509 euroa. Pakkohan se oli hakea kun edessä odotti mitä mainioin kenttätesti ties missä olosuhteissa - ulkoilmaa ja kuvausta ympäri vuorokauden, tuloksena ainakin sisällöltään sumuisia kuvia, mitäpä muita.

Ensivaikutelma ennen virran kytkemistä oli yleisen innostuksen vastapainoksi objektiivin suojaluukun ulkonevuus. Vähän klohjon näköinen lärpäke, josta tuli mieleen, että irtoaako tuo ensi kontaktissaan johonkin toiseen pikku ulokkeeseen. No, tukevaltahan se sitten tuntui kun hypistelyn makuun pääsi.

Havaintojeni mukaan miltei jokaisesta uudesta tai vanhasta digikamerasta löydetään kuvanlaadusta nipottamista ja digikuvaltahan se näyttää tämänkin laitteen kuvatiedosto kun sitä skaalaamattomana katsoo. On jpeg-pehmeyttä jos pakattua kuvaa käyttää ja on joka tapauksessa "purple fringeä" taivasta vasten kuvatuissa puiden lehdissä tai vastaavissa kohteissa, mutta ruudulle sovitettuna viiden megapikselin kuva näyttää oikeasti valokuvalta, johon vanha A20 pystyi aniharvoin. Printtiversioita kuvista en ole vielä ehtinyt testaamaan, mutta uskoisinpa jotain parannusta silläkin rintamalla tapahtuvan.

Nyt kuukauden käytön jälkeen kuvalaskuri näyttää reilua tuhatta otettua kuvaa mukaan luettuina myös nopean kuoleman kokeneet tärähtäneet tai muuten epäonnistuneet otokset.

Loppuun plussia ja miinuksia lyhyesti:

+Kuvatiedostot ovat isoja, jolloin epäterävyyksien ja kohinan tappoon jää työstövaraa
+Laajakulma on laaja, eron 'tavalliseen' objektiiviin huomaa
-Laajakulmalla kuvattaessa kuvien kulmissa ja reunoilla huomaa toisinaan epäteräviä kohtia
+Makrotarkennus neljään senttiin
+Metallirunko (kameran koko kuori ei kuitenkaan ole metallia)
-Rungossa piisaa ulokkeita vaikka hoikistumista edellisistä S-sarjan malleista onkin tapahtunut. Erityisesti näyttö huolestuttaa koska se on takakannen uloin kohta, naarmuja odotettavissa.

-Äänikommenttien tuominen koneelle ei ollut ihan simppeliä, mutta onnistui lopulta. Kortin sisällön siirron pystyy aloittamaan usealla eri tavalla ja juuri tällä tavalla oli kuin olikin merkitystä.
-Kameran irrottaminen tietokoneyhteydestä tahtoo juntata Windows 98:n (tämä ongelma alkaa henk.koht. olla historiaa konealustan vaihduttua)
-Jalustan ruuvikiinnike on aivan toisessa laidassa eikä edes objektiivin kohdalla
+Jalustan kiinnike on metallia

Myös arvostettu Digital Photography Review on julkaissut S60-arvostelunsa.

Canonin oma S60-sivu.

jutun sepitti ansik kello 1657 | vastapalloa (1)

18. elokuuta 2004

Kukaan ei tiedä

Tämäkin kertosäe on soinut parin vuoden aikana monenmonta kertaa, mutta niin vain siitäkin puolet on ollut täydellisen hämärän peitossa. Tuli sattumalta vastaan.

I realize you’re mine
Indeed a fool am I
jutun sepitti ansik kello 1140

Powerbook-havaintoja

Sidetrack on aika mainio työkalu Applen tyylikkään, mutta ehkä kuitenkin turhan yksinkertaistetun 'laajakuvaohjauslevyn' toimintojen lisäämiseen. Oikeaa hiirennappia en softakikoilla saanut järkevästi toimimaan, mutta jo vaaka- ja pystyrullaus levyn laidoilla on riittävä syy ladata tuo pikkuohjelma kympin avuksi. Ignore trackpad while typing, yes please.

Airport Expressistä ja sen AirTunes-ominaisuudesta sen verran positiivista havainnointia, että stereoihin tai muuhun äänentoistoon ohjattava ääni ei tule suoraan koneen sisäisestä äänikanavasta vaan se tuotetaan erikseen. Näin koneella voi työskennellä ja vaikka pelata samaan aikaan kun musiikki virtaa ulos 'eetteriin'. Merkkiäänetkään eivät kuulu langattomalle kanavalle. Kuitenkin jotkin ohjelmat, kuten Propellerheadsien Reason ottavat ääniraudan sen verran lujaan otteeseensa, että musiikin siirto saattaa katketa.

Mielenkiinnolla odottelen minkämoisia sovelluksia laitteelle kehitellään nyt kun sen suojaus on yleisessä tiedossa.

Itse koneesta mainittakoon sellainen havaittu heikkous, että delete-nappia ei ole vaikka nuolinäppäimien ympäristöön sellainenkin kyllä mahtuisi ja täysimittaisissa saman merkin näppiksissä sellainen on. Muutenkin koneen 'komentosiltaa' katsellessa tulee mieleen, että kyllähän tuohon mahtuisi täysimittainenkin näppäimistö erillisine numeronäppäimineen.

Loppuun Simplebitsistä poimittu mainio PowerBook-kännykkä-spraypullo -sovellus (se video).

jutun sepitti ansik kello 1049 | vastapalloa (0)

17. elokuuta 2004

Omppupomppu

Viime viikolla kotona kuului vaimea Switch kun nurkkiin muutti hopeanhohtoinen PowerBook. Töissä ja koulussa omenan kanssa on tullut touhuttua vuodesta 1996, joten tavallaan tämä oli vain viimeinen askel.

Ansiokasta tarinointia Macciin siirtymisestä ovat verkkoon tuottaneet ainakin Myrskyn Janne ja Unessa.netin Ville, joten en ainakaan ensi hätään lähde moisia artikkeleita vääntämään.

Sen vaan sanon, että Airport Express on aika vänkä laite johtojen kätkemiseen ja musiikin siirtämiseen. Senkin sanon, että enpä ihmettele jos G5-kannettavaa saadaan vielä odotella tovin, G4:kin lämpeää ajoittain reippaanlaisesti.

Jos jotakuta kiinnostaa Pomin Pena kakkonen (233) polttavalla asemalla ja muistaakseni 6 gigan kovalevyllä niin täältä irtoaisi hiton halvalla. Tarkempaa tekniikan listaamista seuraa kunhan ehdin tarkastamaan.

jutun sepitti ansik kello 0947 | vastapalloa (8)

Tehtävä suoritettu

Hier kommen wir, jonotusnumerolla 17 sai Stockmannin lipunmyyntipisteestä kolme (hyvää) alakatsomopaikkaa Rammsteinin marrasvisiitille. Sitä minä vaan ihmettelen, että miten ne n. 16 edelle ehtinyttä siirsivät itsensä sinne kolmanteen kerrokseen. Yhtään juoksevaa ihmistä en nähnyt. Ehkä olin vain amatöörimäisesti väärällä ovella.

jutun sepitti ansik kello 0927 | vastapalloa (0)

13. elokuuta 2004

Varjeltu salaisuus

insinöörien nerokkuudesta

Se on sitten mitattu. Siemens näyttää ronskisti mallia työvoimansa motivoinnissa. Be inspired... Copywriting on kova laji. Terveiset kaikille insinöörilukijoille, minä en pilkkaa - minä valvon etujanne.

jutun sepitti ansik kello 1309 | vastapalloa (0)

11. elokuuta 2004

Kaksi valokuvauslinkkiä

Tukevalla asennolla ja otteella kamerasta vältät valokuvan tärähtämisen. Japanilaiset kuvauspuuhissa Killingin killinkittämänä.

Urheilukuvauslinkkejä/-vinkkejä.

jutun sepitti ansik kello 1506 | vastapalloa (0)

10. elokuuta 2004

Vaatehuoneellinen lenkkareita

Crooked Tongues on ainakin minulle uusi tuttavuus lenkkarisivujen kirjavassa joukossa. Varsin runsaan sisällön joukosta jää mieleen ainakin The Shoe Crates -osio, johon tosikeräilijät saavat lähettää kuvia kokoelmistaan. Ne eivät ole mitään pieniä kokoelmia ne.

Yllättävästi yön pimeinä tunteina myös meidän taloutemme kengät järjestäytyivät olohuoneen matolle. Kuvasta puuttuvat kahdet sandaalit ja yhdet parvekkeelle piiloutuneet lenkkarit. Yhdet loppuunajetut sisätossut olin myös ilmeisesti heittänyt menemään.

ryhmäpotretti

Merkkilaskentaakin suoritin: Adidas 5, Nike 4, Puma 2, Asics 2, Reebok 2, Merrell 2, Reef 1, Etnies 1, Savier 1.

Epäilyjä hulluudesta voi tasoittaa toteamalla, että nämä yksilöt ovat sentään kaikki käyttöesineitä. Keräilijöihin on vielä matkaa ja kuluminen poistaa vanhimpia kappaleita hyllystä.

Alasivulla lymyää muutama yksilö tarkemmin kuvattuna.

Puma Rennbahn
Fillarinvalolla ympyröitynä Puma Rennbahnit.

onitsuka tiger
(Asics) Onitsuka Tigerit

lisäys: Tarkennetaanpa vielä sen verran, että nämä ovat kahden ihmisen kenkiä ja että ne eivät vie vaatehuoneellista (jota meillä ei ole). Noiden keräilijöiden kokoelmat saattavat oman huoneen vaatiakin.

jutun sepitti ansik kello 1635 | vastapalloa (2)

9. elokuuta 2004

Lähteitä musiikille

Tapanani on etsiä käsiini erinäisissä paikoissa kuulemaani musiikkia.

Virgin Suicides oli paitsi hieno elokuva sunnuntai-illan unettomuuteen niin myös mielenkiintoinen musiikkivalinnoiltaan. Ranskalaisen Airin score-musiikki ja mainiosti poimitut muut kappaleet kuten Sloanin Everything You've Done Is Wrong ja Heartin Magic Man ajoivat etsintöihin.

Toinen löytö tapahtui taannoin erään puhelinjonotuksen aikana. Luuriin rahisi Norah Jonesin Don't know why niin hienosti, ettei minulla ollut mitään kiirettä saada puhelua yhdistetyksi. Olin ilmeisesti jollain lailla huomaamattani rekisteröinyt Jonesin kyvyt, koska tunnistin hänen äänensä. Tarkempi tutustuminen oli vain jäänyt tekemättä. Hankintalistalle.

jutun sepitti ansik kello 1528 | vastapalloa (0)

Kestävyysjuoksijan yksinäisyys

Maltodekstriini, Underberg, vihanneswok, muurikka täynnä lihaa, kylmä olut, 23-asteinen järvivesi, yhä kutiavia hyttysenpuremia ja äkäisiä jalkoihin hyökkäileviä muurahaisia. Viikonlopun päätapahtuma oli kuitenkin lauantaiaamun puolimaraton.

jutun sepitti ansik kello 1355 | vastapalloa (0)

Puli

pulipaitaHalusin Budapestistä mukaani paidan, jossa olisi jotain paikallista, mutta ei Budapest-tekstiä kaupungin silhouetin kera. Tehtävä ei ollut helppo, sillä matkamuistopaitoja kyllä riitti, mutta mitään muuta ei tahtonut löytyä.

Viimein eräässä skeittikaupassa tärppäsi. Puli. Kuin Puma, mutta Puli. Tein kaupat.

Puli on aasialais-unkarilaisperäinen paimenkoira, jolla on varsin vinkeä narumainen turkki.

jutun sepitti ansik kello 1055 | vastapalloa (2)

6. elokuuta 2004

Musiikkilyhyet

jutun sepitti ansik kello 1258 | vastapalloa (0)

4. elokuuta 2004

Shatner & Folds

Postilaatikkoon puksahti tietoa William Shatnerista. Mieshän tunnetaan alkuperäisen Star Trekin kapteeni Kirkinä, Rescue 911:n pönäkkänä juontajana ja myös laulajana. Taannoin blogosfäärissä levinnyt Shatnerin ja Joe Jacksonin Common People -versiointi tulee löytymään albumilta Has Been, jota työstävät tavalla tai toisella nyt myös Ben Folds, Henry Rollins, Aimee Mann ja lyriikkapuolella Nick Hornby.

Se Common People on aika mainio ja mainio on myös Fear of Pop -nimiseltä Foldsin soololevyltä löytyvä In Love, jossa 'Bill' kertoo asioista tutun vakuuttavalla nuotillaan.

jutun sepitti ansik kello 1155 | vastapalloa (0)

3. elokuuta 2004

Seinäkiipijä

Viitaten pähkinämerkintään.

Tämä tapahtui joskus kesälomalla ja kerran aiemmin viime vuoden maaliskuussa. Parvekkeelta kuuluu epämääräistä meteliä ja käyn villkaisemassa mitä katit touhuavat, mutta havaitsen niiden molempien nukkuvan sisällä. Hetken päästä ikkunassa vilahtaa.

Tupsukorvahan se siellä.

jutun sepitti ansik kello 1509 | vastapalloa (0)

Nukkeanimaatio

Fahrenheit 9/11 on piakkoin Suomessakin, mutta ennen sitä: from the creators of South Park: Team America.

jutun sepitti ansik kello 0822 | vastapalloa (0)

2. elokuuta 2004

Kalenterin pyörähdys

Takaisin olen minä ja kuukauden tauon jälkeen katson kauden 2004-2005 avatuksi. Eilen otin pientä tuntumaa tekstilaatikon täyttämiseen Avokatsomon puolella. Ultimaten MM-kisat pyörivät sadekuurojen välissä/aikana ja pelaajia näkyy katukuvassa runsain määrin.

Alkukesästä tilattu uusi kamera, Canon S60 saapui ensimmäisen lomaviikon lopulla ja tähän päivään mennessä juokseva numerointi on ehtinyt tikittää jo melkein kahdeksansadan otoksen puolelle. Eiköhän sieltä jotain päädy kuvalokin puolellekin. Tarkempaa arviointia laitteesta seuraa lähiaikoina, virallisia arvosteluja löytyy jo englanniksi. Lyhyesti voisi todeta, että se mahtuu taskuun, laajakulma on mainio ja ominaisuuksia (lue: säädettävää) riittää.

Matkailukohteiksi kertyi kuukauden aikana ainakin Vahto, Uusikaupunki, Pohjoinen Ahvenanmaa, Tampere, Lahti, Heinola ja loppukirinä Helsinki-Vantaa ja Budapest. Loman loppumisesta huolimatta pieniä viikonlopputapahtumia yritetään järjestää edelleen. Ensimmäisenä odottelee varjopuolimaraton jossain Aitolahden metsäpoluilla.

jutun sepitti ansik kello 1118 | vastapalloa (0)
proud member of underachievers international - anssi koskinen